

AB Projemiz ile ilgili yayınlarımız
AB Projemiz ile ilgili yayınlarımız ingilizce olarak linklte bulabilirsiniz
https://esignals.haaga-helia.fi/en/2019/06/03/facilitating-process-through-inquiry-based-learning/
Türkçe olarak tercüme edilmiş hali aşağıdadır.
Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yoluyla Süreci Kolaylaştırmak
Jani Siirilä ja Ruut Kaukinen 3.6.2019
Sorgulamaya dayalı öğrenme yoluyla süreci kolaylaştırmak
Jani Siirilä ja Ruut Kaukinen 2019/06/03
Haaga-Helia Mesleki Öğretmen Eğitimi Okulu, bir Erasmus-projesi olan INAPPME WBL'nin (İş Tabanlı Eğitimde Yenilikçi ve Uygulamalı Yöntemler) ortağıdır. Projeye katılan diğer ülkeler Romanya, Türkiye ve İtalya'dır. Projenin genel amacı, Avrupa Mesleki Eğitim Okulu öğretmenlerine, iş tabanlı eğitim bağlamında etkili ve yenilikçi öğretim yöntem ve araçlarının uygulanmasını teşvik etmektir.
Entelektüel bir ortak olarak Mesleki Öğretmen Eğitimi Okulu, proje süresince eğitim sürecini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Eğitimin amacı, öğrenen ve işbirliği merkezli bir pedagojinin iş temelli öğrenme bağlamındaki konumunu güçlendirmektir. Bu amaca ulaşmak için, her ülkeden Meslek okulu öğretmenleri ve iş yaşamı temsilcileri, işbirlikçi öğretme ve öğrenmenin pedagojik boyutlarına dayalı başarılı ve kaliteli öğrenme süreçlerini uygulamak için eğitime katılırlar.
Öğretmenlerin ve eğitimcilerin MEÖ sistemindeki rolü son yıllarda daha karmaşık hale gelmiştir. Rehberlik, danışmanlık, ekip çalışması, işletmelerle işbirliği ve paydaşlarla iletişim giderek daha önemli hale gelmiştir. Bu gelişmeler tüm ülkelerde yaşanmakla birlikte özellikle Mesleki Eğitim sisteminin yeni gerçeklerini, gelişmekte olan bilgi toplumu bağlamında kapsamayı amaçlayan, yoğun reformlar geçiren ülkelerde açıkça görülmektedir. (Keurulainen 2014.) Öğretim ve rehberlikteki yeni yaklaşımlar ve uygulamalar yeni bir düşünce tarzı gerektirir. INAPPME eğitiminde, öğrenci merkezli, işbirliğine dayalı, iş temelli pedagojide yeni zorluklarla ve olasılıklarla yüzleşmek için ortak bir anlayış ve yetkinlik geliştirmekteyiz.
Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi İçin Özel İhtiyaçlar
Ortak ülkelerde gelenekler farklılık göstermektedir. Bazı ülkelerde, öğretmenler işbirlikçi öğretim yöntemlerine zaten aşina olsa da, diğer ülkelerdeki öğretmenler güçlü bir öğretmen merkezli yöntem uyguluyorlar. Ek olarak, Mesleki Eğitimin gelişimi için ulusal eğilimler her ülkede farklı boyutlara odaklanmaktadır. Bu projede, hedeflenen gelişmeyi mümkün kılmak için, "Sorgulamaya Dayalı Öğrenme"yi eğitim sürecini kolaylaştırmak için ana yaklaşım olarak uygulamayı seçtik.
Paula Sincero (2006) tarafından yorumlanan sorgulamaya dayalı yaklaşıma göre, öğrenciler en iyi kendi öğrenimlerinin merkezinde olduklarında öğrenirler, bu nedenle birey kendisi aktiftir ve bilgiyi edinme sürecini kendisi yönetir. Sorgulamaya dayalı öğrenme, Sincero'ya göre, öğrencinin çıkarlarından, meraklarından ve bakış açılarından ve öğrencinin deneyimlerinden soruların üretildiği bir öğrenme sürecidir. Eğitim, öğretmenlerin ve iş yaşamı temsilcilerinin sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı konusundaki bilgilerini ve pratik çalışma yöntemlerini arttırır ve yöntem seçimini haklı çıkarma yeteneklerini geliştirir. (Isacsson 2013.) Bu argümanlar içinde sorgulamaya dayalı öğrenme, işe dayalı öğrenmeyi dikkate alan etkili bir yaklaşımdır.
Sorgulamaya dayalı süreçte öğrenciler, çalışma hayatı temsilcileri ve öğretmenler, Şekil 1'de açıklanan altı aşamayı içeren bir süreçten geçerler.
Şekil 1. Dünya Bankası bağlamında sorgulamaya dayalı geliştirme süreci
Şimdiye kadarki eğitim sürecimizde ortak ülkeler, mevcut durumlarını analiz ettiler ve sonunda kendi özel gelişim görevlerini belirlediler. Romen ortağımız Kariyer rehberliği ve danışmanlığı üzerine yoğunlaşıyor. Gelişim planlarının amacı, öğrencinin öğrenme ve işe yönelik motivasyonunu arttırmaktır. Bu amaca ulaşmak için, Romen ortağı, öğrencilere öz değerlendirme becerilerini ve kendi öğrenme topluluklarına katılımlarını deneyimleme çabasındadır. Romanya'da, proje faaliyetleri öğretmenlerin kariyer rehberliği konusundaki yetkinliklerini doğrulamaktadır.
İtalyan ortak, işbirliği öğretimi geliştirmeye odaklanır. Seçilen perspektif, iş temelli öğrenme yaklaşımının ortak bir anlayışını arttırmak ve çok alanlı işbirliğinde başarılı takım öğretimini uygulamak için çok kullanışlıdır. Türkiye ise MEÖ öğretmenleri ile çalışma hayatı temsilcileri arasında pedagojik işbirliğini amaçlanmaktadır. Faaliyetleri sürdürülebilir, sektörler arası işbirliği kültürünü artırmaktadır.
Pratik Öğrenme Tasarımı
Gelişim görevlerinin bu eğitim sürecinde önemi, öğrenci merkezli işbirlikçi pedagoji uygulamak için pratik yöntemler göz önüne alındığında uygundur. İş temelli pedagojinin boyutlarını tanımlayarak, pratikte uygulamak için temel yetkinliklere ulaşmak mümkündür. Bununla, öğrenme tasarımında yetkinliği kastediyoruz. Öğrenme hedeflerini geliştirmek için öğrenme etkinlikleri ve yöntemleri nelerdir? İlgili öğrenme ortamları nelerdir ve öğrenmeyi nasıl değerlendirirsiniz? Öğrenci merkezli, işbirlikçi pedagojide bir öğrenciyi nesne olarak değil özne olarak görüyoruz. Bu aynı zamanda öğrencilerin iş ortamı gibi resmi olmayan öğrenme ortamlarında ulaşmış oldukları önceki öğrenmelerini doğrulayabilmesi gerektiği fikrini de içerir.
Bu nedenle, öğrenci merkezli, işbirliğine dayalı bir öğretme kültürünün sürdürülmesini sağlamak için öğrenme sürecini yeni bir şekilde anlamamız gerekir. Takım çalışması yoluyla öğretim, öğrenciler için daha doğru kariyer rehberliği, danışmanlar olarak öğretmenlerin rolü, çok alanlı işbirliği, bireysel öğrenme yolları ve öz-değerlendirme gibi öğretmenler arasında işbirliğine dayalı çalışmalar daha fazla dikkat gerektirir. Öğrenci merkezli pedagojinin özü, öğretme ve rehberliğin öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerinde kendilerini ifade etmesine ve aktif olmaya teşvik etmesidir.
Bu kolaylaştırma sürecindeki zorluğumuz, ortakların iş merkezli öğrenmede öğrenme merkezli, işbirlikçi pedagoji alanındaki geniş sahneye ulaşmalarını sağlamanın yanı sıra öğretmenlerin ve iş yaşamı temsilcilerinin işbirliğine dayalı ve ilgili öğrenme etkinlik ve yöntemlerinde yetkinlik kazanmalarını sağlamaktır.
Referanslar
Isacsson, A. (2013). Haaga-Helia Porvoo Kampüsü'ndeki araştırmaya dayalı öğrenme, müfredat geliştirme çalışmaları ve öğrenci hikayeleri aracılığıyla tasvir edilmiştir. Aaltonen, K., Isacsson, A., Laukia, J. ve Vanhanen-Nuutinen, L. (Eds.), Finlandiya'da pratik beceriler, eğitim ve gelişim - mesleki eğitim ve öğretim (s. 251-231). Haaga-Helia Uygulamalı Bilimler Üniversitesi - Mesleki Öğretmen Eğitimi Okulu. Alınan: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/105167/HH+Practical_skills.pdf?sequence=1
Keurulainen, H. (2014). Avrupa Mesleki Eğitim öğretmeni niteliklerine ve Mesleki Eğitim öğretmeni eğitimine genel bakış. Elinikäisen ohjauksen verkkolehti. JAMK. Alınan: https://verkkolehdet.jamk.fi/elo/2014/12/20/an-overview-of-european-vet-teacher-qualifications-and-vet-teacher-education/